KIRKENES TURISTINFORMASJON

9915 Kirkenes

Sist oppdatert 03.06.2009

Bjørnevatn

Bjørnavatn ligger 12 km sør for Kirkenes. I likhet med Kirkenes er Bjørnevatn bygd opp omkring gruvedrifta til AS Sydvaranger. Tettstedet med omlag 1500 innbyggere er derfor kalt "gruve-byen" på folkemunnen. Gruven ligger midt i Bjørnevatn og er nordeuropas største dagbrudd. Gruvedriften ble lagt ned i 1996. Gruvesightseeing kan bestilles på Tel: +47 78 99 50 80 (Pasvikturist AS).

Slik kommer du til Bjørnevatn:

Med bil: fra Kirkenes langs E6 til Hesseng (4 km), i 2. kryss tar du av til venstre og følger vei nr. 885 (retning Pasvikdalen). Følg skiltene herfra.

Med buss: fra klokken 07.00 til klokken 18.00 er det bussforbindelse hver time til/fra Bjørnevatn. På kveldstid og lø/sø går bussene sjeldnere. Mer informasjon hos FFR i Kirkenes tel: +47 78 99 39 70 eller http://www.ffr.no/

Historie Bjørnevatn

Bjørnevatn blir den dag i dag kalt for "gruvebyen" selv om selve gruvedriften ble innstilt i 1996. I 1906 begynte driften av gruvene, og området trakk til seg arbeidere fra hele Skandinavia. Krigene førte på ene siden til avbrudd av selve driften, men på den andre siden førte de til økt etterspørsel etter jernmalm. Mot slutten av 2. verdenskrig søkte 2.500 mennesker tilflukt i en gruvetunell. Flere bodde opptil to måneder inne i tunnelen, og 10 barn ble født der inne. 50-, 60- og 70-årene var en glansperiode for samfunnet. Så kom de harde 80-årene. Malmen fra Kirkenes ble for dyr. Fra 1200 ansatte ble gruvegiganten gradvis bygget ned. I 1996 var det slutt på gruvedriften ved AS Sydvaranger.

Severdigheter i Bjørnevatn

Gruveområdet
Gruvedrifta ved AS Sydvaranger er et av de største kapitlene i norsk gruve- og industrihistorie.
Gruvedrift ble avsluttet i 1996. Man kommer ikke inn på selve gruveområdet, men deler av virksomheten er fremdeles synlig fra Bjørnevatn. For omvisning ring turistinformasjon tlf: 78 99 25 44.

Gråbergtippene
I Bjørnevatn-området ligger det kilometervis med gråberghauger.

Tunnelen
På slutten av siste krig gikk omlag 2500 mennesker i dekning i en tunnel på gruveområdet. Noen bodde i tunnelen i to måneder, og 10 barn ble født her.

Rallar-monumentet
Reist til minne om de første arbeiderne ved AS Sydvaranger.

Musikkpaviljongen
Særegen musikkpaviljong fra 1953 med russisk løkkuppel. Minnesmerke over frigjøringen av Sør-Varanger og 90 års gruvedrift.

Busstoppen:
En kuriositet i seg selv. En skuffe (14 tonn) fra en av lastemaskinene er snudd opp ned og brukes som busskur. Så langt vi vet er dette Norges tyngste busskur.

[Home] [Natur & Historie] [Aktiviteter] [Steder] [Spisesteder] [Overnatting] [Reiseruter til Kkn] [Transport] [Naboland] [Turistinformasjon] [Sitemap]
- - - - - - -
- Forbehold om endringer og ingen garanti for at informasjonen er uten feil -
- Kontroller informasjonen før du reiser særlig når det gjelder rutetabeller! -